Pentru a reduce incidența cancerului colorectal (CCR) și efectele sale devastatoare, Dr. Alexandrina      Constantinescu - medic primar gastroenterolog și fondatoarea Endogastrohep Center, a pus bazele campaniei 45+, un program suport de [...]

Gastrita: simptome, investigatii si tratamentGastrita este o afectiune a mucoasei gastrice reprezentata de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice, alergice. Aceste leziuni pot avea o evolutie autolimitanta, ducand la cicatrizare sau, dimpotriva, pot duce la complicatii grave, reprezentate in special de hemoragii sau perforatii.

Dieta pentru ciroza hepatica - hepatiteEste indicat ca alimentatia sa fie bogata in glucide, dar nu exagerat. Bolnavul cu ciroza, de regula, este predispus si chiar face diabet.
Consumul de grasimi animale poate sa fie moderat, iar cel de grasimi vegetale poate sa fie in limitele normalului.
Lichidele pot fi consumate la discretie, dar alcoolul trebuie eliminat.
Alimente permise sunt:

Gastrita: simptome, investigatii si tratamentTratamentul ulcerului este de durata si este obligatoriu insotit de o dieta stricta.
Alimente permise bolnavilor de ulcer sunt...

Refluxul Gastro esofagianBRGE apare cand cantitatea de continut gastric care reflueaza in esofag este peste limitele normale, determinand aparitia simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene (ex.: esofagita). Aceasta este consecinta depasirii mecanismelor normale antireflux.
Aceasta boala este posibil sa apara la orice varsta, insa este mai frecventa la adultii de peste 40 de ani. Desi afectiunea poate fi prezenta la ambele sexe, barbatii au o incidenta mai mare a complicatiilor.
Datele statistice spun ca BRGE este intalnita la 25-75% din femeile insarcinate, simptomele debutand, de regula, in cursul sarcinii si disparand imediat dupa nastere.

Toată lumea a auzit probabil cât de apreciate sunt alimentele bogate în fibre, ele fiind foarte bune pentru sănătate. În particular, o dietă cu fibre ajută foarte mult digestia și luptă eficient împotriva constipației, asigurând un colon funcţional și sănătos. Colonul  începe în partea dreaptă de jos a abdomenului și formează un semn de întrebare de-a lungul abdomenului, terminându-se în rect. Funcția acestuia este aceea de a deshidrata și a da formă materiilor fecale (scaunului), pe măsură ce acesta se îndreaptă spre rect. 

Alimentatia pacientului cu gastritaPacientul cu gastrita va urma un regim alimentar strict. Va avea o alimentatie usoara, alcatuita din supe de zarzavaturi, branza de vaci sau cas proaspat, apa si lapte, paine alba, mere coapte si banane. Recomandat este ca masa sa fie servita incet, iar daca apar dureri de stomac dupa masa, bolnavul trebuie sa stea culcat in pat.

Cancerul reprezintă o aglomerare de celule cu morfologie anormală. Acestea se dezvoltă rapid şi formează anumite tumori. În cazul cancerului colorectal, aceste mase de celule anormale apar la nivelul colonului şi al rectului. Acesta apare mai frecvent în rândul persoanelor de peste 45 de ani, iar diagnosticarea sa timpurie permite tratarea relativ uşoară şi chiar vindecarea în unele cazuri.