Atunci când durerile și arsurile stomacale nu te lasă să te bucuri de mâncărurile tale favorite, există posibilitatea să suferi de gastrită, o afecțiune frecventă, dar periculoasă prin complicațiile ei ireversibile.
Gastrita se referă la inflamaţia mucoasei gastrice care poate fi de scurtă durată, survenită accidental şi în acest caz se numeşte gastrită acutăsau se dezvoltă ca urmare a unei agresiuni repetate şi prelungite şi se numeşte gastrită cronică.
Ținând cont de factorii care favorizează apariția gastritei - stilul de viață alert, alimentația haotică și stresul pe care îl avem zilnic, Dr. Alexandrina Constantinescu ne vorbește în acest articol despre cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre gastrită.
1. Savanţii Barry Marshall şi Robin Warren au câștigat în 2005 Premiul Nobel pentru descoperirea infecției cu Helicobacter pylori, cauza principală a apariției gastritei acute
2. În afară de infecția cu Helicobacter pylori, alți factori care influențează apariția gastritei sunt: consumul excesiv de alcool, utilizarea prelungită a medicamentelor anti-inflamatoare, stresul și tensiunea psihică, cafeaua și produsele cofeinizate, masticația insuficientă
3. Gastrita se manifestă prin dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, greață și vărsături, cefalee, diaree
4. Diagnosticarea gastritei se face prin: endoscopie, biopsie - recoltarea unui fragment din mucoasa gastrică ce va fi analizat la microscop, recoltare de suc gastric, radiografie cu substanță de contrast
5. Pentru evitarea gastritei este indicat: să renunțați la fumat, să consumați alcool moderat, să adoptați un stil de viață sănătos, cu mese regulate, fără grăsimi și prăjeli, să nu luați medicamente fără sfatul unui doctor
6. Pacientul cu gastrită trebuie să urmeze un regim strict alcătuit din supe de zarzavaturi, brânză de vaci sau caş proaspăt, apă şi lapte, pâine albă, mere coapte şi banane
7. Printre complicațiile gastritei se numără ulcerul peptic, polipi gastrici, tumori benigne sau maligne gastrice
8. Dacă ai gastrită, este interzis să mănânci: prăjeli, pizza sau mâncăruri de tip fast-food, fasole uscată, varză, ceapă, usturoi, castraveți, mazăre, condimente
9. În cazul pacientului cu gastrită, o regulă importantă este mestecarea corectă a alimentelor
10.Tratamentului gastritei depinde de forma şi de cauzele bolii. Din aceste considerente, medicul construieşte această schemă individual pentru fiecare pacient, în funcţie de cauza bolii şi de starea pacientului
Dr. Alexandrina Constantinescu vă recomandă să apelați la specialist în cazul în care aveți vreun simptom al gastritei și să adoptați un stil de viață sănătos.
Dr. Alexandrina Constantinescu, Medic Primar Gastroenterologie, competență endoscopie digestivă și competență ecografie generală - ENDOGASTROHEP CENTER - Calea Vitan, nr.28, etaj 4, sect.3, București (vis-a- vis de Mall Vitan), 031 4382196 / 0721619233.