De-a lungul timpului, s-au format numeroase mituri despre cancerul colorectal (CCR). Deoarece această boală afectează din ce în ce mai mulți oameni, Dr. Alexandrina Constantinescu va demonta în acest articol neadevărurile care s-au format despre acest subiect.

1.  Cancerul colorectal afectează doar bărbații

Cancerul colorectalafectează atât femeile, cât și bărbații. În ultimii ani, în România, cancerul colorectal  a devenit a doua cauză de deces prin cancer (după cancerul bronhopulmonar) la bărbați  cu un număr de 5435 decese raportate în 2010 (22,63/100 000 loc) şi a treia cauză de deces la femei după cancerul de sân şi cel de col uterin.

Raportul bărbaţi/femei este de 1,25/1. Sub 3% din cazuri apar la persoanele sub 40 ani, incidența creşte rapid după 45 ani şi se dublează cu fiecare decadă de viaţă, crescând semnificativ după vârsta de 50 ani (92,22%).

2. Screening-ul cancerului colorectal trebuie făcut doar la persoanele care prezintă simptome

Cancerul colorectalîn faza  incipientă poate să nu aibă niciun simptom. De aceea, este absolut necesară prevenția în următoarele cazuri:

  • Persoane  peste 50 de ani care nu prezintă niciun simptom:  colonoscopia totală efectuată la fiecare 10 ani, începând cu vârsta de 50 de ani, reprezintă strategia preferată de screening pentru detecţia CCR şi a leziunilor premaligne
  • Persoanelor sub 50 ani care prezintă simptome, nu totdeauna specifice,  deoarece una din zece persoane depistate cu CCR are sub 50 ani
  •  Persoanele ale căror părinţi sau rude au avut cancer colorectal: este obligatorie efectuarea unei colonoscopii la vârsta de 40 ani sau cu 10 ani mai devreme decât cel mai tânăr cancer din familie;
  • Persoanelor care fac parte din populaţia cu risc crescut -familii cu sindrom de polipoză adenomatoasă familială, familii cu CCR nonpolipozic, pacienţi cu boli inflamatorii intestinale: rectocolită ulcero-hemoragică şi boala Crohn

3. Cancerul colorectal nu poate fi prevenit

 

În cele mai multe cazuri, această boală poate fi prevenită, ținând cont de următoarele aspecte: 

  • păstraţi o greutate corporală sănătoasă
  • evitaţi depunerea de grăsime în zona abdominală
  • faceţi exerciţiu fizic în mod regulat
  • nu fumaţi şi limitaţi consumul de alcool
  • adoptaţi o alimentaţie bogată în fructe, legume, peşte, seminţe şi fructe oleaginoase, fibre, şi mai săracă în carne roşie şi mezeluri.

4. Odată ce ești diagnosticat cu cancer colorectal nu mai poți fi tratat

90% din cazuri au şanse de vindecare dacă diagnosticul este precoce sau dacă se  depistează la timp leziunile premaligne (polipi colonici). Un test screening - utilizat pentru o persoană care nu are simptome- poate decela polipi precanceroşi care pot fi îndepărtaţi endoscopic sau chirurgical înainte de a evolua spre cancer sau poate depista cancerul precoce, al cărui tratament poate fi curativ. Nouă din zece pacienţi la care CCR a fost depistat într-o fază incipientă şi tratat au o rată de supravieţuire mai mare de 5 ani.

5. Colonoscopia este o intervenție dificilă

Colonoscopia nu este o intervenție dificilă, ținând cont de faptul că pacientul este sedat, tocmai pentru a minimiza disconfortul.

Dr. Alexandrina Constantinescu  vă așteaptă oricând la o consultație pentru a vă oferi mai multe detalii despre cum puteți preveni cancerul colorectal sau puteți accesa următorul link:http://www.endo-gastro.ro/articole/86-cancer-colorectal-campania-45plus .

 

Dr. Alexandrina Constantinescu, Medic Primar Gastroenterologie, competență endoscopie digestivă și competență ecografie generală-  ENDOGASTROHEP CENTER - Calea Vitan, nr.28, etaj 4, sect.3, București (vis-a- vis de Mall Vitan), 031 4382196 / 0721619233.