Cancerul reprezintă o aglomerare de celule cu morfologie anormală. Acestea se dezvoltă rapid şi formează anumite tumori. În cazul cancerului colorectal, aceste mase de celule anormale apar la nivelul colonului şi al rectului. Acesta apare mai frecvent în rândul persoanelor de peste 45 de ani, iar diagnosticarea sa timpurie permite tratarea relativ uşoară şi chiar vindecarea în unele cazuri.

Din cauza faptului că de cele mai multe ori diagnosticul este tardiv (cancerul colorectal este a doua cauză de deces, primul loc deţinându-l cancerul pulmonar), Dr. Alexandrina Constantinescu ne va  vorbi în acest articol despre factorii de risc ce duc la apariția acestei boli.

1. Vârsta

Cancerul colorectalapare mai frecvent după vârsta de 50 de ani, chiar dacă poate apărea și  la persoanele mai tinere. Sub 3% din cazuri apar la persoanele sub 40 ani, incidența creşte rapid după 45 ani şi se dublează cu fiecare decadă de viaţă, crescând semnificativ după vârsta de 50 ani (92,22%).

2. Istoricul familial

Există dovezi conform cărora cancerul colorectal poate fi transmis genetic. O mare parte din persoanele care dezvoltă această boală au o rudă apropiată (mamă, tată, frate sau soră) sau o rudă de gradul doi (bunic, unchi sau mătuşă) care, de asemenea, au avut cancer colorectal.  În aceste situații, este obligatorie efectuarea unei colonoscopii la vârsta de 40 ani sau cu 10 ani mai devreme decât cel mai tânăr cancer din familie.

3. Dieta

Un număr mare de dovezi sugerează faptul că o dietă bogată în carne roşie şi procesată poate creşte riscul de a dezvolta cancer colorectal.  De aceea, specialiștii recomandă o dietă bogată în fructe, legume, peşte, seminţe, fructe oleaginoase, fibre  şi mai săracă în carne roşie şi mezeluri. 

4. Fumatul

Persoanele care fumează ţigări au cu 25% mai multe şanse de a dezvolta  această boală sau  alte tipuri de cancer sau boli de inimă.

5. Consumul de alcool

Numeroase studii au arătat că alcoolul este un factor de risc pentru apariția cancerului colorectal. Pentru fiecare două unităţi de alcool pe care o persoană le bea în fiecare zi, riscul de dezvoltare a acestei boli ajunge până la 8%.

6. Boli genetice

Pentru persoanele care fac parte din populaţia cu risc crescut, screening-ul colonoscopic respectă recomandările ghidurilor internaţionale:

  • familii cu sindrom de polipoză adenomatoasă familială
  •  familii cu cancer colorectal nonpolipozic
  • pacienţi cu boli inflamatorii intestinale- rectocolită ulcero-hemoragică şi boala Crohn

 

Dr. Alexandrina Constantinescu  vă așteaptă oricând la o consultație pentru a vă oferi mai multe detalii despre cum puteți preveni cancerul colorectal sau puteți accesa următorul link:http://www.endo-gastro.ro/articole/86-cancer-colorectal-campania-45plus .

 

Dr. Alexandrina Constantinescu, Medic Primar Gastroenterologie, competență endoscopie digestivă și competență ecografie generală-  ENDOGASTROHEP CENTER - Calea Vitan, nr.28, etaj 4, sect.3, București (vis-a- vis de Mall Vitan), 031 4382196 / 0721619233.