Cancerul reprezintă o aglomerare de celule cu morfologie anormală. Acestea se dezvoltă rapid şi formează anumite tumori. În cazul cancerului colorectal, aceste mase de celule anormale apar la nivelul colonului şi al rectului. Acesta apare mai frecvent în rândul persoanelor de peste 45 de ani, iar diagnosticarea sa timpurie permite tratarea relativ uşoară şi chiar vindecarea în unele cazuri.
Din cauza faptului că de cele mai multe ori diagnosticul este tardiv (cancerul colorectal este a doua cauză de deces, primul loc deţinându-l cancerul pulmonar), Dr. Alexandrina Constantinescu ne va vorbi în acest articol despre factorii de risc ce duc la apariția acestei boli.
Cancerul colorectalapare mai frecvent după vârsta de 50 de ani, chiar dacă poate apărea și la persoanele mai tinere. Sub 3% din cazuri apar la persoanele sub 40 ani, incidența creşte rapid după 45 ani şi se dublează cu fiecare decadă de viaţă, crescând semnificativ după vârsta de 50 ani (92,22%).
Există dovezi conform cărora cancerul colorectal poate fi transmis genetic. O mare parte din persoanele care dezvoltă această boală au o rudă apropiată (mamă, tată, frate sau soră) sau o rudă de gradul doi (bunic, unchi sau mătuşă) care, de asemenea, au avut cancer colorectal. În aceste situații, este obligatorie efectuarea unei colonoscopii la vârsta de 40 ani sau cu 10 ani mai devreme decât cel mai tânăr cancer din familie.
Un număr mare de dovezi sugerează faptul că o dietă bogată în carne roşie şi procesată poate creşte riscul de a dezvolta cancer colorectal. De aceea, specialiștii recomandă o dietă bogată în fructe, legume, peşte, seminţe, fructe oleaginoase, fibre şi mai săracă în carne roşie şi mezeluri.
Persoanele care fumează ţigări au cu 25% mai multe şanse de a dezvolta această boală sau alte tipuri de cancer sau boli de inimă.
Numeroase studii au arătat că alcoolul este un factor de risc pentru apariția cancerului colorectal. Pentru fiecare două unităţi de alcool pe care o persoană le bea în fiecare zi, riscul de dezvoltare a acestei boli ajunge până la 8%.
Pentru persoanele care fac parte din populaţia cu risc crescut, screening-ul colonoscopic respectă recomandările ghidurilor internaţionale:
Dr. Alexandrina Constantinescu vă așteaptă oricând la o consultație pentru a vă oferi mai multe detalii despre cum puteți preveni cancerul colorectal sau puteți accesa următorul link:http://www.endo-gastro.ro/articole/86-cancer-colorectal-campania-45plus .
Dr. Alexandrina Constantinescu, Medic Primar Gastroenterologie, competență endoscopie digestivă și competență ecografie generală- ENDOGASTROHEP CENTER - Calea Vitan, nr.28, etaj 4, sect.3, București (vis-a- vis de Mall Vitan), 031 4382196 / 0721619233.