Gastrita: simptome, investigatii si tratamentGastrita este o afectiune a mucoasei gastrice reprezentata de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice, alergice. Aceste leziuni pot avea o evolutie autolimitanta, ducand la cicatrizare sau, dimpotriva, pot duce la complicatii grave, reprezentate in special de hemoragii sau perforatii.


Factorii de risc:
• Fumatul,
• Bauturile alcoolice,
• Varsta de peste 60 de ani,
• Abuzul de antiinflamatoare.


Preventie:
•    Este bine sa renuntati la fumat (daca sunteti fumator),
•    Consumati alcool in cantitati moderate (maximum 2 pahare pe zi),
•    Adoptati un stil de viata sanatos, cu mese regulate, fara grasimi si prajeli,
•    Nu luati medicamente fara indicatia medicului specialist, iar la primele arsuri ale stomacului, intrerupeti tratamentul.
Dupa evolutia lor, gastritele sunt clasificate in acute si cronice. Din punct de vedere clinic, ele pot fi asimptomatice sau insotite de anumite simptome clinice. De cele mai multe ori, simptomele nu sunt specifice, iar diagnosticul este dificil de stabilit.

Gastrita acuta
Este o boala inflamatorie a mucoasei gastrice si este de scurta durata. Apare ca urmare a consumarii in exces a unor medicamente, de cele mai multe ori a unor antiinflamatoare. Insa, gastrita acuta apare si in urma abuzului de bauturi alcoolice, dar si dupa mesele copioase, condimentate.  
Gastritele acute pot fi clasificate in: gastrite acute simple, corozive si alergice.
Evolutia gastritei acute este de scurta durata și de cele mai multe ori se vindeca repede dupa administrarea unui tratament adecvat. Concret, tratamentul gastritei acute depinde de cauza sa. In cazul in care gastrita are simptome, medicul gastroenterolog poate recomanda o dieta lichida pentru o scurta perioada de timp, apoi aceasta dieta va fi inlocuita cu un regim normal, compus din trei mese pe zi. Dupa disparitia simptomelor, alimentatia normala poate fi reluata, insa trebuie sa fie excluse toate alimentele ce pot provoca arsuri la stomac. Unele medicamente − antiacide − sunt uneori esentiale pentru a reduce intensitatea simptomelor. Alcoolul si tutunul sunt interzise, iar medicamentele antiinflamatorii este bine sa fie evitate.

Atentie! Daca neglijati gastrita acuta, aceasta se poate croniciza si sa conduca la complicatii severe.

Principalele investigatii pentru stabilirea diagnosticului sunt:
• endoscopia,
• examenul histopatologic,
• investigarea bacteriologica a mucoasei gastrice.

Gastritele cronice
Datele statistice arata ca doar o treime din adulti au o mucoasa gastrica absolut normala, restul de doua treimi prezentand semne de gastrita.
Afectiunea este legata de varsta si se pare ca la 25% din persoanele trecute de 40 de ani si 66% din cele trecute de 60 de ani se constata aspecte de gastrita la examinarile morfopatologice (examenul microscopic al mucoasei gastrice), dar numai parte din ei au simptome clinice.
Gastrita este fie de sine statatoare, fie este insotita de alte boli digestive, ca ulcerul gastro-duodenal, polipii gastrici, cancerul gastric.
Afectiunea se caracterizeaza prin prezenta unor simptome dispeptice de lunga durata, resimtite de bolnav la nivelul abdomenului superior, dar si de o sensibilitate dureroasa epigastrica moderata. De cele mai multe ori, gastrita cronica este descoperita intamplator.
Principalele semne care anunta gastrita cronica sunt caracterizate prin senzatii de arsura in epigastru, dureri surde permanente, cu iradieri dorsale. Aceste dureri epigastrice apar dupa mesele mai condimentate, dupa consumul alimentelor acide sau mai greu digerabile, dar si dupa consumul de alcool. Senzatia de balonare si varsaturile insotesc aceste dureri.
Gastrita cronica are o evolutie indelungata, progresiva, iar in timp duce la  atrofia mucoasei gastrice.

Complicatiile gastritei
Hemoragia de la nivelul mucoasei gastrice. Se manifesta diferit, in functie de cantitatea sangelui pierdut, de la anemie usoara, la scaune cu sange, iar in cele mai grave cazuri – la soc hemoragic.
Printre cauzele gastritei cronice se numara si infectia cu Helicobacter pylori, refluxul biliar, consumul indelungat de medicamente, dar și boala Birmer.


Investigatii pentru stabilirea diagnosticului
•    Examenul radiologic – acesta arata pliuri de mucoasa ingrosata;
•    Endoscopia cu biopsie − va stabili cu certitudine diagnosticul.
Tratamentul gastritelor cronice
Se trateaza cu medicamente prescrise de medicul gastroenterolog, care vizeaza diminuarea sau neutralizarea secretiei acide, sau cu antibiotice, atunci când este diagnosticata o infectie cu Helicobacter pylori. Pentru gastrita cronica, se recomanda un regim usor, alimentele iritante vor fi excluse.