Ce este colonoscopia?

Colonoscopia reprezinta o procedura diagnostica sau terapeutica in timpul careia se efectueaza examenul intestinului gros (rect si colon). Colonoscopia este in general efectuata pentru investigarea anumitor simptome gastrointestinale precum: sangerarea la nivel intestinal, durerea abdominala, modificarea tranzitului intestinal. De asemenea, este indicata atunci cand se suspecteaza prezenta polipilor colonici sau a tumorilor de la acest nivel. O colonoscopie de control (screening) este necesara a fi efectuata pentru persoanele cu varste peste 50 ani si pentru oricine cu istoric de polipi sau cancer colorectal in familie (parinti, copii, rude de sange). In timpul investigatiei, daca este necesar, se vor preleva fragmente bioptice (biopsii), care vor fi ulterior studiate la microscop de catre medicul anatomopatolog. Fragmentele bioptice sunt fragmente de mucoasa de dimensiuni mici (2-4 mm), iar prelevarea lor nu implica nici un risc. Polipii indepartati vor fi recuperati si vor fi examinati ulterior de medicul anatomopatolog.

Este important de stiut faptul ca anumite leziuni de mici dimensiuni pot fi ratate la examenul colonoscopic si din acest motiv este indicat sa reveniti pentru a efectua o noua colonoscopie conform indicatiilor medicului dumneavoastra.

Cum trebuie sa va pregatiti pentru colonoscopie?

In vederea efectuarii unei colonoscopii de calitate, intestinul trebuie sa fie curat, pentru a permite endoscopistului sa vada cu acuratete intreaga mucoasa colonica. Fara o pregatire adecvata este posibil ca examenul sa nu decurga in conditii optime si sa fie nevoie de repetarea acestuia. Din acest motiv este foarte important sa cititi instructiunile de pregatire pentru colonoscopie si sa clarificati cu medicul Dvs eventualele nelamuriri.

Cu o zi inainte de colonoscopie este ideal de a nu manca nimic si de a consuma numai lichide (in orice cantitate doriti). Se poate servi un mic dejun constand in alimente ce nu contin fibre vegetale (carne, branza, iaurt, oua, inghetata, ceai, cafea). Ulterior veti consuma numai lichide (apa, sucuri, zeama de compot, supe strecurate). Incepand cu orele 16:00 (sau ora indicate de medical Dvs), veti bea solutia prescrisa de medical Dvs in doze de aproximativ 200-250 ml la fiecare 10 minute (o cana). Daca aveti greata in timpul consumarii solutiei de pregatire, puteti astepta 30 minute si apoi puteti relua administrarea solutiei. Daca greata persista sau alte simptome suparatoare apar, atunci este necesar a contanta medical Dvs.

Medicatia Dvs curenta (ex. cardiologica), trebuie administrata cu numai 4 ore anterior procedurii dupa schema stabilita cu o cantitate mica (100ml) de apa. De asemenea nu veti mai consuma alte lichide cu 4 ore inainte de procedura.

Dupa terminarea administrarii solutiei de pregatire pentru colonoscopie, veti avea mai multe scaune diareice, chiar apoase, ce ar putea provoca iritatia zonei din jurul anusului. In vederea prevenirii acestei reactii este indicat sa va spalati cu apa calduta fara sapun dupa fiecare scaun, sa folositi servetele umede pentru toaleta locala si sa folositi regulat o crema de protectie locala (ex. Bepanthen®).

Cand este indicata efectuarea unei colonoscopii?

  • Colonoscopie de screening - pentru prevenirea si depistarea la timp a cancerului colorectal care se dezvolta din polipi benigni, ce pot fi examinati histologic si indepartati (dupa varsta de 50 ani)
  • Scaune cu sange vizibil sau test pozitiv pentru hemoragii oculte
  •  Rectoragii(pierderi de sange la nivelul rectului)
  • Cautarea unei tumori in cazul scaderii in greutate fara o cauza decelabila
  • Modificari ale tranzitului intestinal (constipatie, diaree)
  • Dureri la nivelul abdomenului inferior sau superior
  • Istoric familial de polipi sau cancer colorectal
  • Examinarea de control dupa extirparea polipilor sau cancerului colorectal