Hepatita C - simptome, depistare, tratament, transmitereDiagnosticul si tratamentul hepatitei C

Hepatita C este prima cauza de cancer hepatic in Europa. Se estimeaza ca 500 de milioane de oameni din intreaga lume au hepatita cronica B sau C. Desi aceasta cifra socanta este mai mare decat prevalenta infectiei HIV sau a cancerului, gradul de informare cu privire la aceasta afectiune este inexplicabil de scazut, iar majoritatea celor infectati nu sunt constienti de acest lucru.


In Romania, datele statistice sunt alarmante. Astfel, 2 milioane de romani traiesc cu virusul hepatitei B sau C. Multi nici nu stiu ca au virusul. Aproximativ jumatate din cei care au hepatita C si care urmeaza tratament desfasoara o viata cat de cat normala. Virusul hepatitei B este de 50 pana la 100 de ori mai contagios decat HIV si, netratata, boala duce la ciroza, insuficienta hepatica sau cancer hepatic. Hepatita B se transmite de la om la om, prin sange, saliva sau contact sexual neprotejat. Statistici alarmante arata ca, in cazul hepatitelor cronice, 30% din cei infectati cu virusul hepatitei B fac ciroza si 70% cancer. Incepand din 2010, Ziua Mondiala a Hepatitei este marcata la 28 iulie, data care reprezinta ziua de nastere a prof. Baruch Blumberg, laureat al Premiului Nobel pentru descoperirea virusului hepatitei B.


Hepatita C este o boala infectioasa cauzata de infectia cu virus hepatic C, produsa in general prin contactul cu sange, preparate de sange sau secretiile persoanelor infectate. O proportie mica de pacienti infectati cu VHC dezvolta hepatita acuta. De regula, pacientii cu infectie acuta pot avea o stare de astenie, de oboseala extrema, somnolenta. De cele mai multe ori, infectia acuta trece neobservata, simptomele fiind foarte usoare si ignorate atat de pacient, cat si de medic. Referitor la infectia cronica, si ea este destul de silentioasa, destul de putin simptomatica. Pacientii, in general, observa o stare de oboseala extrema in activitatea cotidiana sau dureri, disconfort, jena in partea dreapta a abdomenului sub coaste, in zona in care se proiecteaza, de regula, ficatul.


Cei mai multi oameni nu pot sti sau suspecta infectia cu virusul hepatic C. De aceea, e nevoie sa faca testele serologice: anticorpii anti-virus C (pentru hepatita C) si antigenul HBs (pentru hepatita B), disponibile in oricare laborator medical.

Diagnosticul hepatitei C


Metodele de diagnostic ale hepatitei C sunt la indemana oricui, metode foarte simple, serologice, facute pe baza unui esantion de sange prelevat. Practic, singura cale prin care puteti sti sigur daca aveti sau nu hepatita C sunt testele de laborator. Atentie, analizele de sange obisnuite, precum cele efectuate la examinarea fizica anuala, nu depisteaza hepatita C, de aceea este important sa efectuati la o clinica o analiza speciala pentru depistarea hepatitei C.


La Centrul Endogastrohep viremia pentru hepatita C sau B este gratuita. Viremia reprezinta cantitatea de virusuri existente in sangele pacientului la un moment dat. Marimea viremiei este importanta pentru stabilirea urgentei sau non-urgentei tratamentului, dar si pentru evaluarea raspunsului la tratament si a riscului de evolutie a bolii.


Testele cele mai utilizate sunt ELISA si VHC RNA. ELISA (test imunoabsorbant enzimatic) detecteaza prezenta anticorpilor pentru virusul hepatic C din sange. Testul VHC RNA detecteaza in mod direct prezenta particulelor virusului hepatic C din sange. Pot fi facute si alte teste, cum ar fi teste ale enzimelor hepatice, care pot indica prezenta afectiunilor hepatice, si biopsia ficatului, care poate ajuta medicul sa determine severitatea afectiunilor ficatului cauzate de hepatita C. Daca testul pentru hepatita C a iesit pozitiv, testele suplimentare vor determina genotipul viral!


Important de retinut este si faptul ca acum aveti la dispozitie, la Centrul Endogastrohep, si Fibro Max, un test esential pentru definitivarea diagnosticului. Acesta va scuteste de punctia hepatica.


Persoanele carora le-a iesit pozitiv testul pentru virusul hepatic C pot face si un test pentru genotip, care determina tipul de virus hepatic C. Exista sase genotipuri majore; unele sunt mai usor de tratat decat celelalte. In functie de genotipul hepatitei C, medicul dumneavoastra specialist va putea lua decizii cum privire la modul de tratare a bolii, inclusiv la durata tratamentului. Pe langa aflarea genotipului, va mai puteti testa si pentru a determina incarcatura virala. Acest numar arata cat virus hepatic C aveti in sange. Desi incarcatura virala nu determina modul in care boala va afecta ficatul, aceasta poate fi un indicator al reusitei tratamentului. Testul este realizat atat inainte de inceperea tratamentului, cat si pe parcurs, pentru a demonstra medicului cat de eficient este tratamentul.

Tratamentul hepatitei C


Hepatita C este prima cauza de cancer hepatic in Europa si poate conduce la necesitatea transplantului hepatic, o interventie extrem de serioasa, costisitoare si care nu garanteaza salvarea vietii. Cel mai important lucru este descoperirea din timp a bolii si inceperea tratamentului. Adultii care au varste de peste 40 de ani si care au suferit transfuzii de sange trebuie sa mearga la medic si sa isi faca o simpla testare a anticorpilor anti-VHC, care le poate salva viata.


Scopul tratamentului este raspunsul viral sustinut. Tratamentul hepatitei cronice C are drept scop eliminarea virusului din sange. Scopul tratamentului este obtinerea unui raspuns viral sustinut sau RVS. Un raspuns viral sustinut are loc atunci cand virusul nu mai poate fi detectat in sange la 6 luni dupa tratament. Terapia completa dureaza maximum 1 an, desi durata recomandata a tratamentului depinde de genotipul viral. De exemplu, persoanele cu genotip 2 sau 3 pot primi tratament pentru numai 24 de saptamani. Pentru pacientii cu genotip 1, tipul cel mai raspandit in Romania (99%, conform ultimelor studii efectuate), tratamentul dureaza de obicei 48 de saptamani. In timpul tratamentului, medicul va monitoriza atent sangele si va face si alte teste, pentru a vedea daca tratamentul este eficient. Tratamentul curent pentru hepatita cronica C in Romania poate include doua terapii, desi, la nivel global, a fost implementata deja tripla terapie, pentru care sansele de raspuns sunt aproape duble in cazul pacientilor fara tratament anterior, in timp ce, pentru pacientii cu esec la terapia anterioara, tripleaza ratele de raspuns viral sustinut, adica raspunsul favorabil. Din pacate, momentan, in Romania, desi rezultatele triplei terapii sunt foarte bune, aceasta nu este decontata de CNAS.


Mai mult chiar, in lume, tripla terapie a fost deja depasita. Specialisti de renume international, reuniti in aprilie 2014, la Congresul International al Bolilor de Ficat, de la Londra, au afirmat ca, in curand, bolnavii vor avea acces la noi terapii, ce vor vindeca in proportie de 100% hepatita C. Acum se asteapta ca aceste noi terapii sa fie aprobate de agentiile medicamentelor din SUA si din Europa si se crede ca acest lucru se va intampla cel tarziu la inceputul anului 2015. Specialistii considera ca, in acest mod, hepatita C va fi eradicata.