Helicobacter pylori (H. pylori) este una dintre cele mai frecvente infectii cronice la om si este determinata de o bacterie care este transmisa de la o persoana la alta prin contact direct cu saliva sau materiile fecale. Helicobacter pylori poate sa se transmita, de asemenea, prin surse de apa potabila incomplet tratate. Sunt cazuri in care, odata intrata in stomac, bacteria continua sa se raspandeasca pe toata durata vietii individului, uneori fara sa fie observata. De cele mai multe ori insa, H. pylori provoaca o inflamatie cronica a stomacului, numita gastrita cronica, afectiune ce evolueaza lent si persista toata viata daca nu este tratata. Aceasta se poate transforma treptat, de-a lungul a mai multor ani, in ulcer sau, mai grav, in cancer.
H. pylori persista toata viata in mediul atat de dur si de acid al stomacului si este responsabila de majoritatea bolilor stomacale.
Datele statistice arata ca peste jumatate din populatia globului este afectata de aceasta infectie, practic H. pylori se situeaza pe locul doi in clasamentul celor mai raspandite infectii bacteriene din lume, dupa caria dentara. Infectia este mai putin raspandita in tarile cu nivel economic ridicat.
Cercetatorii au aratat ca, la nivelul stomacului, H. pylori este responsabila de 7 cazuri de ulcer din 10, iar la nivelul duodenului, de 9 cazuri din 10. Datele statistice spun ca H. pylori este prima bacterie implicata in dezvoltarea unei forme de cancer si, de aceea, din anul 1994, Agentia Internationala de Cercetarea Cancerului a clasat-o drept agent cancerigen de gradul I. Cercetatorii estimeaza ca H. pylori este responsabila de cazurile de cancer gastric intr-o proportie de 60-90%. In Franta, aceasta bacterie omoara anual un numar egal de oameni cu cel provocat de accidentele rutiere.
Simptomatologie
La majoritatea persoanelor infectate cu H. pylori nu apar semne de boala; in anumite cazuri insa, infectia poate avea urmatoarele manifestari:
- Durere sau arsura abdominala;
- Greata;
- Voma;
- Eructatii frecvente;
- Balonare;
- Scadere ponderala nejustificata.
Factori de risc
Copiii sunt cei mai afectati de aceasta bacterie, la adulti prevalenta infectiei este mult mai rara. Factorii de risc pentru infectarea cu H. pylori sunt legati de conditiile de viata, cum ar fi:
- Viata in medii aglomerate. Riscul de a contracta infectia este mai mare atunci cand persoana respectiva traieste in medii aglomerate;
- Lipsa unei surse de apa potabila. Existenta unei surse de apa potabila ingreuneaza in mare parte infectarea cu H. pylori.
- Viata in tarile in curs de dezvoltare. In aceste tari, ca urmare a aglomeratiilor umane si a conditiilor de igiena precara, infectia este mult mai usor de contractat;
- Viata alaturi de o persoana infectata. Bacteria se transmite de obicei si persoanelor care locuiesc impreuna cu individul infectat cu bacteria Helicobacter pylori.
Complicatiile asociate cu infectia cu H. pylori:
- Ulcere ale stomacului si ale intestinului subtire. Infectia cu H. pylori sta la baza aparitiei majoritatii ulcerelor gastrice si duodenale;
- Inflamatia mucoasei gastrice. Infectia cu H. pylori duce la iritatia mucoasei ce captuseste stomacul si astfel apare gastrita;
- Cancerul gastric. Infectia cu H. pylori este un factor de risc extrem de important in anumite cancere gastrice, incluzand adenocarcinomul si limfomul gastric.
Diagnostic
Orice persoana trebuie sa faca urmatoarele analize si investigatii pentru a afla daca are sau nu infectie cu H. pylori:
- Analizele de sange care arata unele modificari ale sangelui aparute ca urmare a infectiei cu H. pylori;
- Analiza materiilor fecale. Practic, este un test de laborator care urmareste detectarea antigenului H. pylori in materiile fecale si poate fi utilizat pentru a decela prezenta unor proteine speciale asociate infectiei cu Helicobacter pylori;
- Endoscopia digestiva superioara. Aceasta este cea mai sigura metoda de diagnosticare a infectiei cu H. pylori.
Tratament
Specialistul gastroenterolog va va prescrie tratamentul adecvat. Acesta consta in administrarea unei combinatii de antibiotice care sa distruga bacteria, ducand la eradicarea infectiei.
Foarte importanta este testarea dupa administrarea tratamentului. Astfel, medicul va poate recomanda testarea H. pylori la cateva saptamani dupa incetarea tratamentului. In acest mod, puteti afla daca infectia a fost sau nu eradicata. In caz contrar, vi se vor recomanda alte combinatii de antibiotice. Testarea este utila fiindca numai asa puteti sti daca tratamentul a fost eficient sau nu.
Prevenire
Testarea preventiva pentru H. pylori poate inlatura riscul dezvoltarii unor complicatii severe ale infectiei cu aceasta bacterie, cum ar fi cancerul gastric.