Astazi, cancerul a devenit una dintre cele mai comune maladii cu care ne luptam. Studiile de specialitate au aratat ca sunt tipuri de cancer care au sanse mari de vindecare, unele chiar peste 90%, dar conditia primordiala este aceea a diagnosticării precoce.
Cancerul colorectal prezinta o situatie aproape paradoxala: pe de o parte, este o afectiune raspandita si totodata letala daca nu e depistata la timp, pe de alta parte, este afectiunea maligna cea mai usor de prevenit.
Datele statistice releva faptul ca, in situatia in care cancerul colorectal este descoperit timpuriu (inainte ca pacientul sa resimta simptome), rata de vindecare este foarte mare, atingand 90% din cazuri. Insa, daca boala este diagnosticata la un pacient care deja prezinta simptome, procentul de vindecare scade dramatic.
Date statistice
Cancerul colorectal reprezinta ca pondere al treilea tip de cancer, atat la barbati, cat si la femei, in America si a doua cauza de deces prin cancer, 52.045 de persoane decedand anual prin aceasta boala. In Europa sunt diagnosticati anual aproximativ 190.000 de pacienti cu cancer colorectal, iar 20% dintre acestia prezinta deja metastaze, mortalitatea depasind 100.000 de pacienti pe an. In Romania, cancerul colorectal (CCR) ocupa locul al II-lea, dupa cancerul pulmonar, in populatia generala si la barbati si locul al III-lea, dupa cancerul de san si cel uterin, la femei. Statisticile raporteaza o crestere alarmanta a incidentei si mortalitatii prin CCR in ultimii 25 de ani, practic triplarea incidentei si dublarea mortalitatii, ceea ce ne aduce pe locul al IV-lea în Europa la incidenta pentru femei si locul al III-lea pentru barbati, respectiv pe locul al III-lea la mortalitate pentru femei si locul al II-lea pentru barbati.
In cazul cancerului colorectal, populatia-tinta este reprezentata de persoanele de peste 50 de ani.
Cancerul colorectal este foarte usor de prevenit. Astazi, pacientii au la dispozitie teste de screening, dar si de depistare precoce. Colonoscopia este extrem de precisa si poate detecta polipi (mici formatiuni crescute pe peretele colonului). Acesti polipi pot fi indepartati pe loc, chiar in timpul colonoscopiei.
Nu uitati: colonoscopia este astazi metoda cea mai sigura pentru prevenirea si detectarea cancerului colorectal!
Cu cat este descoperita mai devreme o formatiune maligna, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare. Depistarea timpurie si indepartarea polipilor maligni pot opri dezvoltarea cancerului colorectal, acesta neputand ajunge la stadii care sa puna in pericol viata pacientului.
Factorii de risc
Cele mai recente studii de specialitate sustin ca factorii de risc pentru cancerul colorectal sunt:
- vârsta de peste 50 de ani: mai mult de 90 la sută din persoanele cu această boală au o vârstă de peste 50 de ani la diagnosticarea cu cancer colorectal.
- polipii colorectali: polipii sunt excrescente pe peretele interior al colonului sau al rectului. La persoanele de peste 50 de ani prezenţa polipilor colorectali este un lucru normal. Dar, din nefericire, uneori pot deveni maligni.
- istoricul familial de cancer colorectal: persoanele care au rude apropiate (parinti, frati, surori sau copii) cu o istorie de cancer colorectal sunt predispuse la a dezvolta aceasta boala, mai ales daca afectiunea a aparut la o varsta frageda. In cazul in care mai multe rude au avut cancer colorectal, riscul este si mai mare.
- antecedente personale de cancer: in cazul persoanelor care au avut deja cancer colorectal, riscul de a avea aceasta boala si a doua oara este destul de mare. De asemenea, femeile cu antecedente de cancer ovarian, uter (endometru) sau de san prezinta un risc mai mare la dezvoltarea cancerului de colon sau rect.
In literatura de specialitate exista multe recomandari cu privire la factorii care tin de stilul de viata, dar metoda cea mai sigura pentru reducerea riscului de CCR este efectuarea testelor de screening specifice incepand de la varsta de 50 de ani pentru adultii cu risc mediu (standard): test pentru hemoragii oculte (FOBT) − anual, completat de colonoscopie, daca testul este pozitiv, sigmoidoscopie − la 5 ani sau colonoscopie − la 10 ani.
Recent, cercetatorii de la Agentia Internationala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) din Lyon, Franta, au publicat un studiu, conform caruia numarul cazurilor de cancer ar putea creste cu 75 la suta pana in 2030 la nivel global. Cresterile vor fi mai accentuate in tarile sarace si foarte sarace, unde nivelul de trai este scazut. In multe tari in curs de dezvoltare se asteapta o crestere a nivelului de trai in urmatoarele decenii, dar prin aceasta vor creste cazurile de cancer ale caror cauze sunt legate de un nivel de trai ridicat. Astfel, lipsa activitatilor fizice, dar si o dieta nesanatoasa sunt strans legate de boli cum ar fi cancerul de san, de prostata si cancerul colorectal, arata studiul.