Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeste cancer gastric. Cancerul gastric este o afectiune maligna, in care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice si apoi se extind dincolo de peretele gastric. Cancerul gastric este a saptea cauza de deces in SUA. Datele statistice arata ca numarul cancerelor gastrice situate in portiunea invecinata intestinului subtire a scazut, in timp ce numarul cancerelor situate la nivelul jonctiunii esogastrice a crescut.
Factorii de risc:
- Barbatii fac mai des cancer gastric decat femeile.
- Cancerul gastric apare mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani.
- Adultii diagnosticati cu Helicobacter pylori sunt mai predispusi sa faca cancer gastric decat persoanele care nu au aceasta infectie.
- Sedentarismul predispune la aparitia cancerul gastric.
- Mancarea unor alimente gen afumaturi, grasimi, dar si fumatul pot conduce la aparitia bolii.
- Istoricul familial are un rol important. Astfel, daca in familie ati avut persoane diagnosticate cu cancer gastric sau gastrita atrofica, riscul dumneavoastra este crescut.
Simptome:
Cancerul gastric precoce este asimptomatic, in cazul in care exista simptome, acestea sunt de tip dispeptic:
- disconfort abdominal sau indigestie;
- senzatie de balonare imediat dupa masa;
- greata;
- lipsa poftei de mancare;
- arsuri la stomac.
In cancerul gastric avansat manifestarile sunt:
- sange in scaun;
- voma;
- pierdere in greutate fara o cauza aparenta;
- durere abdominala;
- icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor);
- ascita (umflarea abdomenului);
- deglutitie (inghitire) dificila.
Diagnosticare:
Principalele investigatii sunt:
- examenul clinic si anamneza: examenul clinic general este util pentru ca depisteaza semnele si simptomele neoplasmului gastric (de ex: prezenta unei mase tumorale abdominale sau altceva neobisnuit); de asemenea, antecedentele personale fiziologice si patologice pot fi de ajutor in orientarea diagnosticului;
- biochimia sangvina;
- hemoleucograma;
- endoscopia digestiva superioara este cea care permite vizualizarea tumorii, dar și recoltarea biopsiei;
- examenul materiilor fecale;
- tomografia computerizata (CT).
Rolul endoscopiei in depistarea precoce a cancerului gastric
Datorita progreselor enorme din ultimii douazeci de ani, endoscopia a devenit o metoda de explorare utila, de multe ori indispensabila, fiind un mijloc de diagnostic si terapie in majoritatea afectiunilor digestive.
Rolul endoscopiei in diagnosticul bolilor gastrice este de a cauta leziuni acolo unde examenul radiologic este negativ, dar contextul clinic indica suspiciunea de neoplazie, sau ca sa precizeze aspecte considerate dubioase de catre radiolog. Pentru un diagnostic precis al cancerului gastric, examinarea endoscopica trebuie sa fie completa, minutioasa si insotita totdeauna de prelevari biopsice.
Tratamentul cancerului gastric
- tratamentul chirurgical;
- chimioterapia;
- radioterapia;
- terapia biologica.
Este mult mai usor sa va mentineti sanatosi si sa evitati declansarea unei boli, de multe ori fatale! Cancerul gastric diagnosticat la timp are mari sanse de vindecare. Mergeti la medicul gastroenterolog si faceti o endoscopie!