Cancerul colorectal este vindecabil, cu o conditie primordiala: sa fie depistat la timp. Din fericire, in cazul cancerului de colon sau rect exista o formatiune precanceroasa numita polip, care poate fi depistata si indepartata cu usurinta cu mult timp inainte ca aceasta sa devina maligna. Prin diagnosticarea si rezecarea polipilor colonici in timpul colonoscopiei, cancerul colorectal este oprit inainte sa apara. De aceea, este indicat sa va prezentati la medic pentru efectuarea unui screening anual, mai ales daca aveti 50 de ani.
Simptomele caracteristice cancerului colorectal sunt sangerarile rectale, dereglarile tranzitului intestinal, durerile abdominale si tenesmele.
Simptome:
• diaree sau constipatie de lunga durata, fara a avea alta cauza aparenta
• senzatia de defecare incompleta
• prezenta sangelui in scaun (tumorile sangereaza foarte putin, cantitatea este insesizabila cu ochiul liber, sangele poate fi detectat numai in cazul unei analize speciale)
• senzatie de balonare constanta
• crampe abdominale
• pierderea in greutate fara vreun motiv cunoscut
• senzatie de oboseala continua
De retinut ca aceste simptome nu sunt specifice doar cancerului colorectal, ele pot sa apartina si altei afectiuni. De aceea, daca aveti unul dintre aceste simptome, este indicat sa va prezentati de urgenta la medicul gastroenterolog pentru un screening complet. Nu va lasati pacaliti de boala, fiindca in primele stadii cancerul nu produce durere.
Diagnosticul cancerului colorectal
Specialistii recomanda atat femeilor, cat si barbatilor sa faca periodic urmatoarele examene:
1. Tuseul rectal (examen rectal digital) − dupa varsta de 50 de ani.
2. Analiza materiilor fecale, pentru a putea fi depistate sangerarile care nu pot fi depistate cu ochiul liber – anual, dupa varsta de 50 de ani.
3. Recto-sigmoidoscopia − o data la 3-5 ani, dupa varsta de 50 de ani. Acest test examineaza portiunile din intestinal gros denumite rect si colon sigmoid.
4. Colonoscopia − o data pe an, dupa varsta de 50 de ani. In cazul in care un membru al familiei a fost diagnosticat cu cancer colorectal, testul trebuie facut mai devreme si se repeta cel putin o data la cinci ani. Colonoscopia este o procedura endoscopica de examinare a lumenului rectului si a partii distale a colonului, procedura ce foloseste un tub flexibil, dotat la capat cu o camera ce transmite imagini catre un ecran. Procedura are atat indicatie diagnostica, putandu-se vizualiza tumori, polipi sau alte procese inlocuitoare de spatiu, dar si terapeutica sau bioptica. Colonoscopia este cea mai sigura procedura in depistarea cancerului colorectal.