Cancer de colon - tratamentInterventia chirurgicala ramane metoda principala in tratamentul cancerului colorectal. Datele statistice arata ca, in aproximativ 50% din toate cazurile, tratamentul chirurgical poate vindeca aceasta forma de cancer. Atunci cand cancerul este in stadiu avansat si deja exista metastaze, chirurgia poate sa nu fie recomandata.

Operatia este, de cele mai multe ori, asociata cu tratament adjuvant si neoadjuvant. Radioterapia preoperatorie este menita sa reduca din volumul tumorii si sa asigure o radicalitate maxima la operatie. Chimioterapia postoperatorie are ca scop distrugerea celulelor canceroase si prevenirea aparitiei recidivei locale sau a metastazelor.
Un alt tip de tratament este polipectomia endoscopica.

Prognosticul cancerului de colon:
Prognosticul in cazul cancerului de colon depinde de stadiul bolii. In stadiile incipiente, supravietuirea la 5 ani dupa operatie poate ajunge si la 90%. Dar, o data cu avansarea stadiului, rezultatele scad. La pacientii cu implicare ganglionara, supravietuirea la 5 ani nu depaseste 50%, iar in cazurile cu localizare pe partea dreapta a colonului – nu mai mult de 20%.

Este indicata urmarirea, prin control periodic, a pacientilor operati de cancer colorectal pentru depistarea precoce a recidivelor locale sau a metastazelor care pot aparea. Astfel, o data la 3 luni se va face un tuseu rectal, colonoscopia sau irigografia colonului ramas dupa rezectie, iar o data la 6 luni – ecografia abdominala, hepatica si a pelvisului, RX pulmonar. Dintre analize, este recomandata titrarea antigenului carcino-embrionar. Atunci cand exista presupunere de recidiva, se va efectua fie o tomografie computerizata, fie un RMN.

Datele statistice arata ca aproximativ 80% din recidivele locale apar pe parcursul primilor doi ani dupa operatie, dar termenul mediu este de 13 luni.